Iloa arkeen - Vapaaehtoistoiminta POLLI ry:ssä

Torstai 3.9.2015 klo 18:26 - Laura Liikanen


Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ja läheiset ry:n (POLLI) vapaaehtoistoiminta kuuluu Iloa arkeen-hankkeen toimintaan. POLLI:n vapaaehtoiset toimivat omaishoitajien arjentukemiseksi ja ilostuttamiseksi. Hyviä esimerkkejä POLLI:n vapaaehtoistoiminnasta ovatkeittotoiminta, myyjäiset, laki-iltojen tarjoilut, Ystävänpäiväjuhla, Puhelinlangat laulaasoittotoiminta sekä muutamilla omaishoitoperheillämme toimivat ystävävapaaehtoiset perheiden kotona.

Vapaaehtoiset koulutetaan ja perehdytetään tehtävään. Koulutukseen voi osallistua vaikka eiolisi varma haluaako lähteä POLLI:n toimintaan mukaan. Vapaaehtoinen päättää aina itse,kuinka paljon aikaa hänellä on käytettävissä toimintaan, joten toimintaan voi osallistua vain vähän, tai halutessasi useampaan juttuun.

POLLI:ssa syksystä 2014 alkaen toiminnassa ollut Puhelinlangat laulaa soittotoiminta onotettu hyvin vastaan. Toiminnan alussa on koottu puhelinrinki niin omaishoitajista kuinvapaaehtoisista. Ajatuksena on, että vapaaehtoiset soittavat tiettyyn aikaan kuukaudessapuhelinringissä mukana olevalle omaishoitajalle. Tarkoituksena on tarjota kuuntelevat korvat omaishoitajalle, hänen päiväänsä piristämään. Puhelinlangat laulaa antaa iloa arkeen niin vapaaehtoisille kuin omaishoitajille. Tämä näkyy loistavasti seuraavista vapaaehtoisten antamista kommenteista.

”Kokemukset soittamisesta ovat olleet pelkästään myönteisiä minun näkökulmasta. On juteltumonenlaisista asioista, ei pelkästään omaishoidosta. Olen yrittänytkin hieman kysellä mitkä asiat kulloinkin tuovat hyvää mieltä ja lisäävät voimavaroja. On puhuttu mm. kirjoista, politiikasta, uskosta, tv-ohjelmista, lemmikkieläimistä, perhesuhteista. Omaishoitajat ovat olleet itse aktiivisia keskustelijoita, ei ole tarvinnut väkisin keksiä jutun juurta.”

”Yllätyin miten kiitollisia omaishoitajat ovat pienestäkin ”omasta ajasta'” POLLI:n soittajan seurassa. Upeita ihmisiä, jaksavat pitää yllä myönteistä virettä ja huumorintajukin sieltä pilkistää, vaikka omatkin sairaudet uuvuttavat. Jos jotain niin soittorinkityö pudottaa maan pinnalle, vahvistaa omaishoitajien hyvää tilannetajua, kuinka myönteisillä näkökohdilla jaksetaan päivä kerrallaan.”

”Soittoringistä on tullut hyvä mieli, kun saa olla mukana tällaisessa vapaaehtoistoiminnassa.Alussa tietenkin jännitti, miten itse pärjää, mutta puhelut ovat omankin omaishoitajakokemuksen kautta menneet hienosti, juttu on löytynyt heti ja välillä ei ole aikakaan meinannut riittää. ”

Myös omaishoitajat ovat pitäneet toiminnasta.

”Kun minulle aloitettiin soittamaan, sisälläni oli möykky..nyt jo 18 vuotta omaishoitouraa takana, ja olen 24/7 kotona..uskomatonko mutta totta, soittojen ansiosta, möykky on alkanut hävitä. Lisäksi mielialani on virkistynyt ja arjessa jaksaminen helpottunut. Kiitos. Suosittelen.”

”Vaikuttavaa, että minun kuulumiseni kiinnostavat. Juttelen mielelläni. Soittajat ovat aina niin mukavia ja ymmärtäväisiä.”

”Aivan loistava juttu. Kiitos. Päiväni piristys.”

Tiedätkö ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita lähtemään vapaaehtoistoimintaan mukaan?Tunnetko omaishoitajia, jotka voisivat olla kiinnostuneita esimerkiksi Puhelinlangat laulaasoittotoiminnasta? Oletko itse kiinnostunut tekemään vapaaehtoistyötä? Jos vastasit kylläjohonkin kysymyksen, voit ottaa yhteyttä POLLI:n vapaaehtoistoiminnan koordinaattoriinLaura Liikaseen ja kysyä toiminnasta lisää. Lauran tavoittaa sähköpostilla osoitteestalaura.liikanen@polli.fi tai puhelinnumerosta 040 526 1772.

POLLI:n uusiin nettisivuihin voi käydä tutustumassa osoitteessa www.polli.fi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini